زهرا طوسی/
از فردا انجام تراکنشهای بانکی و پرداختهای آنلاین در راستای بالا بردن سطح امنیت صرفاً با استفاده از رمز پویای یکبار مصرف امکانپذیر خواهد بود. برای دریافت رمز یکبار مصرف افراد باید با همراه داشتن مدارک شناسایی خود به یکی از شعب بانک مورد نظر مراجعه کرده و مراحل دریافت رمز پویا را انجام دهند، اما بسیاری از مشتریان نظام بانکی، به خودی خود تمایلی برای دریافت رمزهای پویا ندارند و این کار را زحمتی مضاعف برای انجام تراکنشها میدانند.
با این حال اکنون مراجعات مردم به دستگاههای خودپرداز سیستم بانکی بیشتر شده به طوری که با صفهای طولانی مردم در عابربانکها برای فعالسازی رمزهای دوم روبهرو هستیم. مشتریانی که هم اکنون دستکم چهار تا پنج کارت بانکی مختلف دارند، برای استفاده از کارتها ناچارند سامانههای مختلفی را روی گوشی خود نصب کنند، این بدان معناست که مردم باید حافظه تلفنهای همراه خود را فقط برای نصب سامانه و دریافت رمزهای یکبار مصرف بانکها اختصاص دهند. هر چند هر بانکی اصرار به استفاده از سامانه اختصاصی خود را دارد ولی به نظر میرسید برای هدف مشترک باید سامانهای واحد ایجاد میشد تا علاوه بر کارایی بیشتر، شهروندان را با مشکل نرمافزارهای متعدد روبهرو نکند.
روش دیگر دریافت رمز، استفاده از کدهای پیامکی USSD است که آن هم دردسرهای خودش را دارد. سیستم دریافت این رمزها برای افراد کم سواد و یا کهنسالان سخت است و مردم را دچار مشکل میکند. اگر پیچیدگی نرمافزارهای بانکی، تعدد آنها و اشکالات نرمافزاری احتمالی آنها در ماههای آینده که استفاده از آنها رواج پیدا میکند را کنار بگذاریم، اعتبار رمزهای پویا که بین ۶۰ تا ۱۲۰ ثانیه مهلت به کاربر میدهد، بر دشواری این امر افزوده است، چرا که با اختلال در ارسال پیام رمز از سوی بانک و پایان اعتبار رمز ممکن است کارت مشتری به دلایل امنیتی مسدود شود.
یکی دیگر از مشکلات رمزهای دوم این است که مردم را مجبور به استفاده از گوشیهای هوشمند میکند. ضمن اینکه اگر گوشی همراه افراد به سرقت برود همه اطلاعات آنها لو میرود و افراد دیگر بهراحتی میتوانند به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند که همه اینها نشان از مشکلات فنی این طرح دارند.
با این شرایط به نظر میرسد با گسترش استفاده از رمز دوم پویا این اختلالات در سطح وسیعتری اتفاق بیفتد و زیرساختهای بانکی نتواند بهطور مناسب نیاز مشتریان را پاسخگو باشد. بماند که پلیس فتا هم زیاد مطمئن نیست رمزهای پویا مشکل فیشینگ را حل کند و به کاربران اینترنتی توصیه کرده است تنها برای کارتی رمز دوم یکبار مصرف فعال کنند که مبلغ ناچیز موجودی داشته باشد و حتیالامکان برای تمام کارتهای بانکی رمز دوم در نظر گرفته نشود. در ادامه اطلاعات بیشتر نحوه فعالسازی رمز پویا در چند بانک کشور را به شما ارائه دادهایم کهمیخوانید:.
بانک صادرات
روش اول: فعالسازی رمز یکبار مصرف از طریق کد USSD انجام میشود. کافی است کد دستوری #۷۱۹* را در گوشی خود با خطی که به شماره حساب بانکی شما متصل است، شمارهگیری کنید. پس از شمارهگیری و انتخاب گزینه ۵ سامانه، شماره کارت بانکی شما را درخواست میکند که پس از وارد کردن آن باید یک نام چهار کاراکتری برای کارتی که شماره آن را وارد کردهاید، انتخاب نمایید. بعد نوبت به تعیین رمز ورود برای استفاده از رمز پویا میرسد. با انجام موفقیتآمیز مراحل بالا، برای دفعات بعد تنها کافی است #۵*۷۱۹* را شمارهگیری کرده و با واردکردن رمز اولیه خود، رمز پویا که صادر شده را مشاهده کنید.
روش دوم: نرمافزار راز نیز توانایی ارائه رمز یکبار مصرف برای مشتریان این بانک را دارد که میتوانید آن را دانلود و پس از طی مراحل فعالسازی، از آن استفاده کنید.
بانک مسکن
بانک مسکن برای این منظور نرمافزار رمزنما را معرفی کرده است. برای فعالسازی از طریق این نرمافزار نیاز است شما یک بار به خودپردازهای بانک مسکن مراجعه کنید. پس از مراجعه به دستگاه خودپرداز باید وارد بخش خدمات رمز و سپس بخش خدمات دیگر شوید و گزینه تخصیص رمز دوم پویا را انتخاب کنید. در این مرحله با وارد کردن شماره تلفن همراه خود (که باید منطبق بر شماره تلفن ثبت شده در شعبه بانک باشد)، رمز فعالسازی نرمافزار برای تلفن همراه شما ارسال میشود. سپس رسیدی از طرف دستگاه در اختیار شما قرار گرفته و لینک دانلود نرمافزار رمزنما به همراه کد فعالسازی رمز پویا برای تلفن همراه شما پیامک میشود. کافی است رمز دریافتی (هم از طریق پیامک و هم از طریق رسید چاپی) را در نرمافزار وارد کنید و پس از آن میتوانید از نرمافزار رمزنما استفاده کنید.
بانک ملی
روش اول: این بانک سامانه ۶۰ را معرفی کرده شما میتوانید نرمافزار ۶۰ را دانلود کرده و با راهنمای فعالسازی آن سرویس ۶۰ ثانیه خود را فعال کنید. برای فعالسازی نرمافزار ۶۰ باید با یکی از سه روش مراجعه به سامانه بام، مراجعه به دستگاههای کیوسک و یا دستگاههای خودپرداز فعالسازی اولیه را انجام دهید و پس از آن رمز پویا برای شما در هر بار مراجعه به اپلیکیشن ۶۰، تولید خواهد شد.
روش دوم: برای فعالسازی به روش USSD با شمارهگیری کد #۶۰*۷۳۷* کلیه عملیات ثبتنام اولیه، فعالسازی و تولید رمز را با این سامانه انجام دهید. در این مرحله پس از ثبت نام، کد فعالسازی اولیه با یک پیامک برای شما ارسال میشود که با وارد کردن آن میتوانید با استفاده از روش USSD رمز پویای خود را دریافت و در صفحه خرید وارد کنید.
بانک ملت
فعالسازی رمز یکبار مصرف از طریق برنامه رمزنگار ملت انجام میشود. برای فعالسازی برنامه رمزنگار ملت در مرحله اول نیاز به مراجعه حضوری به عابربانکهای ملت است. در این مرحله باید کد دریافتی از عابربانک ملت را در نرمافزار رمزنگار که از قبل دانلود و روی گوشی خود نصب کردهاید، وارد کرده و مراحل فعالسازی برنامه را تکمیل نمایید. پس از این مرحله دیگر نیازی به فعالسازی نیست و برای خریدهای اینترنتی و یا عملیات دیگری که نیاز به رمز پویا دارند تنها کافیاست به این نرمافزار روی گوشی خود مراجعه کنید. روش دوم: طراحی و بهرهبرداری از نسخه پیامکی سامانه رمزنگار برای مشتریان فاقد گوشی هوشمند یا مشتریانیکه تمایلی به استفاده از خدمات فوق به صورت نرم افزار موبایلی ندارند، صورت پذیرفته است که مشتریان میتوانند خدمات مربوط به سامانه پیامکی را فعال و از آن استفاده نمایند.
بانک شهر
بانک شهر برای فعالسازی رمز پویا نرمافزار رمزنت را طراحی کرده است. شما باید به یکی از شعب بانک شهر مراجعه کرده و با پر کردن فرم دریافت رمز پویا، کد QR اختصاصی را که از طریق شعبه برای شما صادر میشود، دریافت کنید.
همزمان یک کد احراز هویت نیز برای تلفن همراه شما پیامک میشود که در مراحل بعد مورد استفاده قرار خواهد گرفت. پس از دریافت بارکد QR باید آن را در گوشی خود اسکن کنید و پس از وارد کردن رمز ورود به نرمافزار (رمزی کاراکتری یا اطلاعات اثرانگشت) کافی است رمز دریافتی از طریق پیامک را وارد کنید. در این مرحله فعالسازی رمزنت به پایان رسیده و برای دفعات بعد و حین خرید تنها کافی است با احراز هویت، وارد رمزنت شوید تا کد موقت یا همان رمز پویا به شما نمایش داده شود و از آن برای خریدهای اینترنتی خود استفاده کنید.
نظر شما